Delta Dunarii pe uscat

Zona Murighiol


Denumirea localitatii provine din limba turca (mourighiol insemnand in limba turca lac violet) datorita reflexelor liliachi ale apei din ghiolul din apropiere. Localitatea a fost mentionata in unele documente ale vremii ca o localitate a provinciei Scythia, sub denumirea de Salmorus.

Se poate ajunge cu masina din Tulcea, parcurgand cei 38 de km dintre localitati pe  drumul judetean DJ222C sau pe Dunare cu barca.

Imprejurimile localitatii sunt extrem de atractive pentru turisti, aceste zone spectaculoase putand fi strabatute la pas sau cu una dintre bicicletele puse la dispozitie de catre pensiunea Laguna Albastra.

Principalele obiective sunt:

  • lacul Murighiol.
  • ruinele oraselului antic roman Halmyris (secolele I-VI d.C.), fost port la bratul Sf. Gheorghe al Deltei Dunarii (zid de aparare masiv, cu turnuri si porti, bai romane etc.).
  • ruinele unei basilici paleocrestine cu cripta pentru moaste de martiri.
  • manastirea Halmyris
  • lacurile rezervatii naturale, Lacurile Saratura I, II, III, adapostesc namoluri negre sapropelice cu calitati terapeutice. Apa Lacului Saratura I este de asemenea terapeutica datorita mineralizarii cu o medie de 6,7 g/l. Lacul Saratura III, cunoscut si sub numele Lacul Sarat a fost declarat rezervatie naturala in interes bioligic.